Korlátozott EU védjegykutatás

Kifejlesztettünk egy egyablakos, egyszerűsített védjegykutatási felületet, ahol csak azonosságra Ön is végezhet védjegykutatást. A szolgáltatás ingyenes, és nem alkalmas áruosztály megadására, hasonlósági kutatásra, illetve a professzionális kutatás helyettesítésére.


   

A korábbi védjegyekkel való ütközést az európai védjegyhivatal (EUIPO) is csak korlátozottan, tájékoztató jelleggel és csak néhány ország vonatkozásában kutatja. Ezért nem áll rendelkezésre egységes, teljes körű adatbázis. Bizonyos országok adatbázisa csak helyi szabadalmi ügyvivő útján érhető el, ezért ezen országokban történő kutatás az eredményhez képest nagy terhet jelent. Szükség esetén természetesen vállalunk ilyen megbízást. Egy teljes körű védjegykutatás nettó díja mintegy 5000 EUR lenne.

Irodánk ezért olyan ár/érték arányos védjegykutatást ajánl, amely a korábbi védjegyekkel való ütközés kockázatát csökkenti, ugyanakkor Magyarországról is elvégezhető. A kutatást részben internetes adatbázisokban, részben egy speciálisan e célra fejlesztett professzionális külföldi fizetős adatbázisban végezzük. Szóra, szóelemre tudjuk kutatni egyrészt magukat az európai védjegyeket, másrészt az EU országaiban érvényes nemzetközi védjegyeket, továbbá mintegy 28 ország nemzeti védjegyeit.

A kutatást nem elég azonosságra elvégezni, hanem összetéveszthetőségi, hasonlósági vizsgálatot is kell végezni, ahol a tervezett áruk, szolgáltatások körét is figyelembe kell venni. Képzeljük el, hogy az Adidas szóból csak egy azonos van, összetéveszthetőből pedig több százas nagyságrend (pl. Badidas, Cadidas, Adikas, Tadidasz, Edidas, stb.). Ehhez jól kell ismerni a nemzetközi védjegygyakorlatot is, ezért gyakorlatilag csak védjegyszakember alkalmas megfelelő kutatás elvégzésére. Irodánknál a kutatást szabadalmi ügyvivő vagy védjegyjogász végzi, aki egyúttal a bejelentés előtti megjelölés bizalmas kezelésére is kötelezett.

A kutatások minősége a nyilvánosan elérhető elektronikus védjegyadatbázisok pontosságának és teljességének a függvénye. Az egyes korábbi megjelölések összehasonlítása részben szubjektív. A fentiek miatt a kutatás nem garantálhat 100 %-ig megbízható eredményt.